Vähennä jätettä, 
valitse Kamupak!
Meille Kamupakilla on tärkeää, että sinäkin tiedät toiminnastamme.
 
Kamupak-rasian avulla sinulla on mahdollisuus vaikuttaa takeaway-ruokailusta aiheutuvaan jätemäärään
ja päästövaikutuksiin.
Mistä Kamupak-rasian ympäristövaikutukset syntyvät?

Toimintamme laajennuttua Kamupakin panttijärjestelmän pyörittämisestä arvioimme aiheutuvan 2,5 g CO2 ekv päästöjä käyttökertaa kohden. Kamupak-rasian ympäristövaikutukset aiheutuvat rasian valmistuksesta ja materiaalista, kuljetuksesta ja pesusta.

Kamupak-rasia tehdään polypropyleenista. Se on muovilaatu, joka kestää käyttöä. Raaka-aineen valmistus tuottaa panttirasiamme elinkaaren suurimmat ympäristövaikutukset. Tulevaisuudessa toivomme, että voisimme korvata panttirasian materiaalin uusiutuvasta lähteestä tulevaan materiaaliin. Vielä se ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä käyttöömme sopivaa materiaalia ei ole markkinoilla.

 

Ruokakauppojen kuljetusten osalta arvioimme, että yksi pakettiauto pystyy vastaamaan noin 10 000–15 000 panttirasian kuljetuksesta päivässä. Kun pakettiauto toimii sähköllä tai biokaasulla, jää kuljetuksen aiheuttamat päästöt vähäiseksi. Ravintoloiden kierrossa logistiikkaa ei tarvita.

 

Kamupak-rasioiden pesu vaatii tietenkin energiaa ja vettä. Uusiutuvan energian käyttö vähentää pesemisestä syntyviä päästöjä. Vedenkulutus sen sijaan riippuu esimerkiksi siitä, kuinka likaisia rasiat ovat palautuessaan meille pestäväksi. Vuositasolla pesulan keskimääräiseksi veden kulutukseksi on tässä vaiheessa arvioitu noin 938 m3/v. Tämän lisäksi olemme arvioineet, että pesulan lämmitys voidaan pääosin järjestää toiminnasta syntyvän hukkalämmön avulla!

Kamupak-rasian päästöjen jakautuminen eri toimintojen kesken

Miksi vaihtaa kertakäyttöinen rasia panttirasiaan?

Seuraamme jatkuvasti Kamupak-rasioiden käyttömääriä ja hygieniaa, sillä meille on tärkeää panttirasioidemme ympäristöystävällisyys ja turvallisuus. Yhtä panttirasiaa voi käyttää keskimäärin sata kertaa.

 

Kun panttirasia on käyttöikänsä päässä, palautamme sen valmistajalle. Materiaalin 100 % kierrättäminen uudelleen raaka-aineeksi säästää merkittävän määrän uutta raaka-ainetta. Tästä syystä Kamupak-rasian käytöllä saadaan merkittäviä päästösäästöjä.

"
Kamupak-rasia on ympäristöystävällisempi vaihtoehto verrattaessa perinteiseen pahvirasiaan, kun se on palautettu uudelleenkäyttöön noin kuusi kertaa. "

Kamupak-rasian avulla on mahdollista vähentää CO2-päästöjä 72–95 % kertakäyttöiseen rasiaan verrattuna riippuen kertakäyttörasian materiaalista. Kertakäyttöiseen PET-muovista valmistettuun rasiaan verrattuna päästösäästö lähentelee jopa 98 %.

Kamupak-rasian elinkaaren ympäristövaikutus suhteutettuna kertakäyttörasioihin

Tarkemman vertailun vuoksi etsimme lähimmät panttirasiaamme vastaavat kartonkiset rasiat ja tarkistimme niiden ympäristövaikutukset. Huomioimme erillisenä tekijänä kartonkirasioissa usein käytetyn muovisen kannen osuuden ympäristövaikutuksista.

Käyttökertakohtaiset ympäristövaikutukset eri rasiavaihtoehtojen välillä

Kamupak-rasia ei ole pelkästään ympäristöystävällisempi vaihtoehto kertakäyttörasioille, vaan sen käyttö myös konkreettisesti vähentää jätteen syntymistä. Yhden panttirasian elinkaaren aikana vältetään noin 6-8 kg pakkausjätteen syntymistä! 

 

Kamupak-rasian elinkaaren laskelmat perustuvat kirjallisiin lähteisiin ja tutkimuksiin. Päivitämme tietoja sitä mukaan, kun toimintamme laajenee. Mikäli haluat tarkempaa tietoa Kamupakin elinkaarilaskelmista, ota yhteyttä Karriin karri@kamupak.com.

Kiitos kiinnostuksestasi Kamupakiin ja toivottavasti käytät pian panttirasiaamme!

Ota yhteyttä!

Haluaisitko tietää lisää tai antaa meille palautetta? Lähetä meille viestiä ja palaamme asiaan mahdollisimman pian!

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Kamupak, Maria 01, Lapinlahdenkatu 16, 00180 HELSINKI

© 2020 Kamupak