Mikä on Kamupak-rasia?

Kamupak on palautettava panttirasia, jonka kierto toimii panttipalvelun avulla. Kamupak on ekologisempi vaihtoehto kertakäyttöpakkauksille.

 

Miten Kamupakin panttipalvelu toimii?

Ostaessasi ensimmäistä kertaa Kamupak-rasian maksat 3€ pantin, joka on ainoa maksu panttirasian ikuisesta käytöstä. Palauttaessasi rasian palautuspisteeseemme saat vastineeksi sähköisen tai paperisen kuitin, jota voit käyttää seuraavalla kerralla lunastaaksesi uuden Kamupak-rasian ilmaiseksi. 

Saat myös halutessasi pantin takaisin rahana. 

 

Miksi tässä on pantti?

Haluamme pantilla kannustaa sinua palauttamaan astian palautuspisteeseemme, jotta seuraava käyttäjä saa sen käyttöönsä. Haluamme myös kannustaa sinua käyttämään kuittia uuden astian lunastamiseen, jolloin saat milloin tahansa kuittia vastaa uuden puhtaan Kamupakin ilmaiseksi.

Onko Kamupak-rasia oikeasti ekologinen vaihtoehto kertakäyttöisiin biohajoaviin tai pahvisiin astioihin verrattuna?

Vertailtaessa kertakäyttöpakkausta kestopakkaukseen on oleellista yhdestä käyttökerrasta aiheutuva vaikutus. Kestopakkauksen valmistus kuluttaa enemmän raaka-aineita ja energiaa kertakäyttöpakkauksiin verrattuna, mutta jo joidenkin kiertojen jälkeen päästöt käyttökertaa kohden ovat alhaisempia kertakäyttöastiaan verrattuna. Kestoastia on sitä ekologisempi vaihtoehto, mitä kauemmin se kestää käytössä. 

Kauan Kamupak-rasia kestää kierrossa?

Arvion mukaan rasiat kestävät ainakin 100 kiertoa, mutta tämä luku tarkentuu käytännön kokomuksen myötä.

 

Mitä Kamupak-rasialle tapahtuu kun se on kulutettu loppuun?

Rasian kannet ja astiat ovat hieman erilaatuisia polypropeeni-muoveja, mutta oleellista on, että materiaalien laatu on tiedossa, jonka vuoksi ne voidaan palauttaa puhtaina materiaaleina valmistajalle takaisin uusiksi tuotteiksi hyödynnettäväksi ja siten voimme osaltamme edistää neitseellisten raaka-aineiden käytön vähentämistä elinkaaren lopuksi. Tällä on Kamupak-rasian elinkaaren vaikutusten kannalta iso merkitys, sillä kierrätetyn polypropeenin hiilijalanjälki on jopa yli 70 % pienempi neitseellisiin raaka-aineisiin verrattuna.

 

Miksi Kamupak-rasia on muovia?

Muovi on kestävä, helposti muokattava, edullinen, uudelleen käytettävä, kierrätettävä ja kaikin puolin erinomainen materiaali, kun sitä hyödynnetään vastuullisesti koko elinkaari huomioiden. 

 

Onko Kamupak-rasia kierrätetystä muovista valmistettu?

Ei, sillä elintarvikehygienian säädökset eivät mahdollista uusiokäytettävän muovin hyödyntämistä elintarvikkeissa tällä hetkellä. 

 

Onko Kamupak-rasia hygieninen?

Kyllä, pidämme huolen, että prosessimme läpi kulkevat astiat pestään ja hygienisoidaan niin, että ne täyttävät hygieniasäädökset ja poistamme käytöstä sellaiset astiat, jotka voivat aiheuttaa hygieniariskin. Teemme myös hygieniatestausta pesujen yhteydessä hygienian varmistamiseksi.

Voiko Kamupak-rasian palauttaa likaisena?

Ehkä, jätämme tämän omaan harkintaasi. Suosittelemme huuhtaisemaan astian ennen palautusta, mutta pesemme sen joka tapauksessa.

Paljonko rasian pesemiseen menee vettä?

Astianpesu kuluttaa vettä noin 0,03 - 0,2 l/astia, riippuen pakkauksen puhtaudesta sen saapuessa pesulaan. Keskimääräisen vedenkulutuksen osalta ei tässä vaiheessa toimintaa ole kuitenkaan vielä riittävästi tietoa saatavilla tarkan arvon määrittämiseksi.

Irtoaako rasiasta kemikaaleja?

Astia on elintarvikehyväksytty, jolloin siitä ei saa irrota kemikaaleja raja-arvoja enempää. Käytettävät astiat eivät sisällä BPA-yhdisteitä.

 

Miksi Kamupak-rasia muistuttaa Orthexin lounasrasiaa?

Pakkauskumppaninamme on Orthex Group, joka on toimittanut meille valmistamiaan markkinoiltakin saatavilla olevia mainioita lounasrasioita, jotka ovat ominaisuuksiensa puolesta toimivia ja käytössä testattuja. Tulevia tarpeita varten tutkimme erilaisia pakkausvaihtoehtoja, sekä mahdollisuutta suunnitella ja valmistuttaa tunnistettavat, tarpeeseen sopivat, Kamupak-rasiat.

 

Mikä on Kamupakin business?

Kamupak perustaa toimintansa yhteistyökumppaneilta saatuihin volyymiperusteisiin palvelumaksuihin panttirasiapalvelun pyörittämisestä. 

fdsfdfdsfds

Ota yhteyttä!

Haluaisitko tietää lisää tai antaa meille palautetta? Lähetä meille viestiä ja palaamme asiaan mahdollisimman pian!

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

Kamupak, Maria 01, Lapinlahdenkatu 16, 00180 HELSINKI

© 2020 Kamupak