FAQ

Mikä on KamuAstia?


KamuAstia on palautettava kestoastia, jonka kierto toimii Kamupak-panttisysteemin avulla. KamuAstia on ekologisempi vaihtoehto kertakäyttöpakkauksille. Tällä hetkellä Kamutuoteperheeseemme kuuluvat KamuBoksi ruoka-annoksille ja KamuKuppi noutojuomille.
Miten Kamupakin panttipalvelu toimii?


Ostaessasi ensimmäistä kertaa Kamupakin kestoastian maksat pantin, joka on ainoa maksu panttiAstian ikuisesta käytöstä. Palauttaessasi astian palautuspisteeseemme saat vastineeksi uuden tuotteen tai KamuCreditin, jota voit käyttää seuraavalla kerralla lunastaaksesi uuden KamuAstian. Saat myös halutessasi pantin takaisin hyvityksenä.
Miksi pantti?


Pantilla kannustamme käyttäjää palauttamaan kestotuotteen palautuspisteeseen, josta seuraava käyttäjä saa sen pestynä käyttöönsä. Käytetyn kestoastian palautus on tärkeää jotta voimme pysyä perillä tuotteen käyttökerroista ja korkeasta hygieniatasosta. Digitaalisen KamuCreditin avulla voit kertamaksun jälkeen käytetyn astian palautettuasi lunastaa uuden KamuAstian aina uudelleen ja uudelleen.
Onko Kamupakin kestoastia ihan oikeasti ekologinen vaihtoehto kertakäyttöisiin biohajoaviin tai pahvisiin astioihin verrattuna?


Kestopakkausta kertakäyttöpakkaukseen verrattaessa oleellista on yhdestä käyttökerrasta aiheutuva ympäristövaikutus. Kestopakkauksen valmistus kuluttaa enemmän raaka-aineita ja energiaa, mutta jo muutamien kiertojen jälkeen päästöt käyttökertaa kohden ovat alhaisempia kertakäyttöastiaan verrattuna. Kestoastia on sitä ekologisempi vaihtoehto, mitä kauemmin se kestää käytössä. KamuAstiaa voi käyttää keskimäärin 100 kertaa ja se on ekologisempi vaihtoehto jo kuuden käyttökerran jälkeen!
Mitä KamuAstialle tapahtuu kun sen elinkaari päättyy?


KamuAstiat on valmistettu erilaisista polypropeeni-muoveista. Materiaalien laadut ovat tiedossa, joten ne voidaan palauttaa puhtaina materiaaleina valmistajalle hyödynnettäväksi uusien tuotteiden raaka-aineena. Tällä on KamuAstian elinkaaren vaikutusten kannalta iso merkitys, sillä kierrätetyn polypropeenin hiilijalanjälki on jopa yli 70% pienempi neitseellisiin raaka-aineisiin verrattuna.
Miksi KamuAstia on muovia?


Muovi on kestävä, helposti muokattava, edullinen, uudelleen käytettävä, kierrätettävä ja kaikin puolin erinomainen materiaali, kun sitä hyödynnetään vastuullisesti koko elinkaari huomioiden.
Onko KamuAstia valmistettu kierrätetystä muovista?


Ei, sillä elintarvikehygienian säädökset eivät tällä hetkellä mahdollista uusiokäytettävän muovin hyödyntämistä elintarvikkeissa.
Onko KamuAstia varmasti hygieeninen?


Kyllä, kiinnitämme erityistä huolta siihen, että palautussysteemimme läpi kulkevat astiat pestään ja hygienisoidaan siten, että ne täyttävät hygieniasäädökset. Poistamme käytöstä sellaiset astiat, jotka voivat aiheuttaa hygieniariskin. Suoritamme pesujen yhteydessä myös hygieniatesteusta hygienian varmistamiseksi.
Voiko KamuAstian palauttaa likaisena?


Jätämme tämän omaan harkintaasi. Suosittelemme huuhtaisemaan astian ennen palautusta, mutta pesemme sen joka tapauksessa.
Irtoaako rasiasta kemikaaleja?


Astia on elintarvikehyväksytty, jolloin siitä ei saa irrota kemikaaleja raja-arvoja enempää. Käytettävät astiat eivät sisällä BPA-yhdisteitä.